Brians Penitentiary

Unpleasant and contradictory initial statistic obstructed the understanding of what a prison should be. The historical information was used in a part to know what it shouldn’t be.
A different world had to be constructed – but in na coherent manner, which took into account the same elements of the familiar city, albeit with different usages. In terms of their characteristics and dimensions, the same urban spaces appear: squares, streets, façades, etc. But in this case the protagonists of spaces are closed walls, passageways, slopes, stairways and ramps, the distances and the shadows. All to provide a variety of spaces where the repetition does not convert to monotony. There are gestures and changes of alignment which can enrich and give more meaning to a street which does not have the habitual attributes.
The prison has a first formalization which departs from the enclosing wall that determines and defends its limits. The layout of the wall is clear, regular, geometric and precise in order to define its three fundamental characteristics: a means of protection and enclosure; the first definition of the limit between the terrain and the buildings; and its role as a retaining wall. The wall defines the limits of the prison but does not have any influence on its interior arrangement. The terrain was reshaped, with the highest part being lowered to increase the functioning and communication between the different parts. In doing so, a better integration was achieved of the whole ensemble into the landscape. The main entrance introduces us into the distribution yard which organizes a mixed space and moves us to the levels of the internal space.